Dolgu Oyuncaklarda Bulunması Gereken Temel Özellikler

Dolgu oyuncakların çocuğa yarar sağlayabilmesi için iyi niteliklere sahip olması
gerekir. İyi niteliklere sahip olmayan dolgu oyuncaklar çocuğa fayda yerine zarar verebilir.

Bu nedenle dolgu oyuncaklarda bulunması gereken temel özelliklere dikkat edilmelidir.

Dolgu oyuncak yapımında temel özellikler üç grupta ele alınabilir:

  • Malzeme özelliği
  • Doldurma özelliği
  • Süsleme özelliği

Malzeme Özelliği

İçi dolgu oyuncak yapımında kullanılacak malzemenin cinsi ve kalitesi çok önemlidir.
Kullanılacak kumaşlar yıkanabilen, silindiğinde kolay temizlenebilen, dayanıklı ve yumuşak türden olmalıdır.

Çocuğun hoşuna gidecek canlı, parlak renkli kumaşlar seçilmeli ve
boyasını vermeyen kumaşlar olmalıdır ancak kirini göstermesin diye çok koyu renk kumaşlar tercih edilmemelidir.

Oyuncağın sağlamlığı ve güzel görünümü açısından sık dokumalı kumaşlar daha
kullanışlıdır. Seyrek dokumalı tüylü fantezi kumaşlar yerine sentetik, havlu, pamuklu, polar ve ufak desenli kumaĢlar seçilmelidir. Oyuncağın göz, ağız, saç gibi parçalarının yapımı ve süslemesi için renkli yün iplikler işlenerek kullanılabileceği gibi kadife, kaçe, deri ve yünlü kumaşlarla da parçalar yapılabilir.

Bebek, hayvan oyuncaklar ve yastıkların yapımında yün örgü tekniği de kullanılabilir.

Kullanılacak yünler tüysüz, yıkanmaya elverişli, sağlam, canlı ve parlak renklerden
seçilmelidir. Bu özelliklerdeki çeşitli yünler tığ veya şişle örülerek değişik oyuncaklar elde edilebilir. Bu tür oyuncaklar atılma, bükülme ve bastırma gibi durumlarda daha dayanıklıdır.

Evde bulunan artık yünler değerlendirilerek ekonomik bir biçimde çeşitli oyuncaklar
yapılabilir.

Çocuklar, bebeklerinin giysili olmasından onları giydirip soymaktan çok hoşlanırlar.
Bu nedenle bebek elbiselerinde kullanılacak kumaşların yıkanmaya elverişli, sabit boyalı ve canlı renkli olması gerekir. Poplin, pamuklu, basma veya küçük desenli kumaş artıklarından elbiseler yapılabilir. Bu elbiselerde fazla detay kullanmayıp çocuğun bebeğine rahatlıkla giydirip çıkarabileceği Ģekilde dikilmesine dikkat edilmelidir. Tek veya iki parça kıyafetler düşünülmeli, ön veya arka açıklıkların kapanması için kurdele, bağcık, fermuar, çıt çıt, yapışkan bant gibi malzemeler kullanılmalıdır.

Doldurma Özelliği

İçi dolgu oyuncağın türü ne olursa olsun doldurmada kullanılacak malzemenin
özellikle yıkanmaya elverişli, yumuşak ve ağırlık yapmayacak nitelikte olması gerekir.
Günümüzde en çok tercih edilen dolgu malzemesi sentetik elyaftır. Çünkü elyaf hafif,
yıkanmaya elverişli ve çabuk kuruyabilen bir malzemedir. Ayrıca yıkandığında oyuncak
bozulma ve deforme olma gibi riskleri taşımaz.

Küçük parçalar halinde kesilmiş sünger ve naylon çorap parçaları, doldurma işleminde
ekonomik malzemelerdir ama çok fazla tercih edilmemelidir. Sünger, oyuncağın hafif olması ve dik durmasını sağlar ancak doldurulduğu zaman süngerdeki sivri köşeler şekil
bozukluğuna ve oyuncağın sert olmasına neden olabilir. Naylon çorapların kullanılması da buna benzer sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle bu tür malzemeler fazla tercih edilmemelidir.

Dolgu malzemesi olarak pamuk dolgu oyuncaklarda en son düşünülmelidir. Pamuk
maliyetin yüksek oluşunun yanı sıra oyuncağın ağırlığını arttırır. Ayrıca yıkanmaya elverişli bir malzeme olmadığı için yıkandığında oyuncağın şeklinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle sık başvurulan bir malzeme olmamalıdır.

Seçilen dolgu malzemesinin özelliği kadar doldurma işlemi de çok önemlidir. Çünkü
düzensiz bir doldurma işlemi, iyi dikilmiş bir oyuncağın bile görünümünü bozar. Dolgu
malzemesi kalın bir tığ, şiş veya tahta kaşık sapı ile oyuncağın sivri ve ince kenarlarından başlanılarak küçük parçalar halinde ve acele edilmeden doldurulmalıdır. Çıkıntı ve şişlikler sonradan düzeltilemeyeceği için dikkatle doldurulmalıdır. Oyuncak çok sert doldurulmamalı, yumuşak olmalıdır. Dolgu malzemesinin dışarıya çıkmasını engellemek için açıklık sağlam ve estetik bir şekilde dikilmelidir.

Süsleme Özelliği

İyi dikilmiş ve doldurulmuş bir dolgu oyuncak, güzel bir süsleme ile çocukların
ilgisini çekebilecek hale getirilebilir. Süslemede kullanılacak malzemelerin özelliği çok
önemlidir. Öncelikle süsleme malzemesinin yıkanmaya elverişli ve çocuğa zarar vermeyecek nitelikte olmasına dikkat edilmelidir. Basit sutaşları, biyeler, kordonlar, kurdeleler, incefistolar, deri parçaları, kaşe, kadife gibi kumaş artıkları, artık yünler süslemede kullanılabilir.

Çocuğun koparıp yutabileceği boncuk, düğme vb. malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Süslemede aşırılığa kaçılmamalıdır. Değişik renklerde desenli kumaşlar veya uygun
renkli kumaşlar bir arada kullanıldığı zaman başka süslemelere gerek kalmayabilir.
Oyuncağın saçları, değişik yünlerden tığ veya iğneyle sağlam bir şekilde tutturulabilecek
artık malzemelerden çalışılabilir. Göz, ağız, burun gibi organlar nakış iplikleri veya ince yün iplerle iğne ardı, sarma, zincir gibi nakış teknikleri kullanılarak yapılabilir.

Süslemede kullanılan malzeme, esas zemin üzerine sağlam bir dikişle tutturulmalıdır.
Kısa zamanda sökülen, açılan malzeme çocuk için tehlikeli ve zarar verebilecek nitelikte
olabileceği gibi oyuncağın görünümünü bozar ve çocuğa ilgi çekici gelmez.

Oyuncakların yapımında elde bulunan artık malzemelerin kullanılmasında fayda
vardır. Gerektiğinde yeni kumaşlarda alınabilir ancak elde bulunan malzemelerin
değerlendirilmesi ekonomik yönden çok önemlidir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )